Help een uniek democratiespel realiseren!

van totaal € 7.500 (104%)
Project is afgesloten Je kunt niet meer doneren
Streefbedrag behaald

Hoe democratie werkt leer je pas echt door het te ervaren. Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontwikkelden daarom het unieke spel Demos dat de spelers inzicht geeft in hoe democratie nu echt werkt. Om het spel in een grote oplage te kunnen maken vragen de bedenkers nu om uw hulp.

Moeten de grenzen open? Krijgt de politie meer bevoegdheden? Bij het spelen van Demos ervaar je direct hoe bij dit soort vraagstukken het algemene en persoonlijke belang kunnen botsen. Maar je ondervindt ook hoe verschillende vormen van democratie een andere uitkomst kunnen opleveren.

‘Het spel is op verschillende niveaus te spelen en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Ook kan het overal gespeeld worden, zowel thuis als in de klas.’ zegt politiek filosoof Stefan Schevelier, één van de bedenkers. Er is twee jaar aan het spel gewerkt om te zorgen dat het de essentie van democratie invoelbaar maakt, maar ook leuk is om te spelen. Schevelier: ‘Eerdere proef-speelsessies waren succesvol, mensen vonden het spel leuk om te doen en tegelijkertijd heel leerzaam’.


Voorbeeld van een casus in het spel.

Lespakket voor leerlingen met kiesgerechtigde leeftijd
Speciaal voor MBO-scholieren is een lespakket ontwikkeld in samenwerking met LesLab, dat loopbaanoriëntatie en –begeleiding verzorgt voor deze groep. ‘Voor MBO-scholieren is er namelijk over democratie en verkiezingen momenteel eigenlijk nauwelijks iets beschikbaar en dat terwijl veel van hen de kiesgerechtigde leeftijd bereiken tijdens deze opleiding.’ Het spel is ideaal om samen met een klas te spelen in een maatschappijleer- of geschiedenisles in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart aanstaande. 

Help mee het spel beschikbaar te maken!
Stefan Schevelier: ‘Door het spelen van het spel krijgen mensen echt inzicht in welk effect bepaalde keuzes hebben binnen een democratie. Mede op basis van de positieve reacties lijkt het ons daarom fantastisch als voor de aanstaande verkiezingen nog veel meer mensen het spel kunnen spelen, jong en oud. Dit lukt alleen als we Demos ook daadwerkelijk kunnen laten produceren.’ Schevelier: ‘We hopen dat iedereen die democratie een warm hart toedraagt ons wil ondersteunen. Elke bijdrage hoe klein of groot ook is welkom.’

We kijken terug op een geslaagde campagne. Dankzij onze donateurs hebben we het spel kunnen produceren en onder de aandacht van een groot publiek kunnen brengen. Wil je het spel ook spelen? Dan kun je het bestellen bij onze partner Leslab.

Wil je meer weten over het spel, de bedenkers? Kijk dan op www.ru.nl/demos of volg ons via Twitter of Facebook

 
De bedenkers van het spel: V.l.n.r. Wim de Jong, Stefan Schevelier en Evert van der Zweerde.

Bekijk alle
18 Dec 2018

Burgerschap in het mbo

Burgerschap in het mbo Een interview met Bart Dekker van LesLab Voor het spel Demos werkt de Radboud Universiteit samen met LesLab. Bart Dekker van LesLab vertelt over zijn drijfveren om mee te werken aan het project.“Twee jaar lang reisde ik als docent en ontwikkelaar van lesmateriaal langs een groot deel van de roc’s van Nederland. Wat ik zag was een ambitieuze sector, gericht op de regio en misschien wel de motor achter onderwijsvernieuwing in ons land.Want welke vaardigheden heeft een vakman nodig in de 21e eeuw? En hoe kun je het verschil zien tussen echt en nepnieuws op Facebook? In het mbo leren studenten dat ze voor de toekomstige arbeidsmarkt juist ondernemerschap, kritische denkvaardigheid, lef en creativiteit nodig hebben.In een digitaal tijdperk zijn het juist de sociale en maatschappelijke vaardigheden die je als vakman aan het werk houden. Tijdens lessen burgerschap leren studenten hun mening te beargumenteren, te luisteren naar elkaar, omgaan met geld en kritisch te denken.In 2015 kregen op het mbo 500.000 studenten onderwijs over deze onderwerpen. Hoe scholen dat doen, verschilt per sector of niveau en kan op verschillende manieren. Een klas onderwijsassistenten debatteert in het Tweede Kamergebouw, een groep dienstverleners voert een project uit in de wijk, tijdens de mentorlessen werken studenten aan hun loopbaancompetenties en het interactieve spel Demos leert studenten inleven in de belangen van anderen.”Bart Dekker is docent in het mbo. Daarnaast is hij oprichter van LesLab coöperatie, een uitgeverij die actief en ervaringsgericht lesmateriaal maakt voor loopbaanoriëntatie en –begeleiding in het mbo. In de aanloop naar de verkiezingen wordt het spel Demos gratis beschikbaar gesteld aan de klanten van LesLab.Foto: In een digitaal tijdperk zijn het juist de sociale en maatschappelijke vaardigheden die je aan het werk houden.
Lees meer
€ 10 Fijn dat je ons wil steunen. Zo breng je de productie van Demos een stukje dichterbij. Fijn dat je ons wil steunen. Zo breng je de productie van Demos een stukje dichterbij.
Kies dit bedrag
€ 20 Aanrader Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is. Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is.
Kies dit bedrag
€ 40 Je ontvangt twee exemplaren van het spel zodra het gereed is. Je ontvangt twee exemplaren van het spel zodra het gereed is.
Kies dit bedrag
€ 50 NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje.
Kies dit bedrag
€ 60 Je ontvangt drie exemplaren van het spel zodra het gereed is. Je ontvangt drie exemplaren van het spel zodra het gereed is.
Kies dit bedrag
€ 80 Je ontvangt vier exemplaren van het spel zodra het gereed is. Je ontvangt vier exemplaren van het spel zodra het gereed is.
Kies dit bedrag
€ 100 NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Ook word je uitgenodigd voor een lezing over democratie. NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Ook word je uitgenodigd voor een lezing over democratie.
Kies dit bedrag
€ 100 Je ontvangt vijf exemplaren van het spel zodra het gereed is. Je ontvangt vijf exemplaren van het spel zodra het gereed is.
Kies dit bedrag
€ 250 NIET MEER VERKRIJGBAAR In overleg met de bedenkers mag je een eigen casus voor in het spel bedenken. Zodra het spel gereed is ontvang je een exemplaar en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Bovendien komen we bij je langs om het spel sam... NIET MEER VERKRIJGBAAR In overleg met de bedenkers mag je een eigen casus voor in het spel bedenken. Zodra het spel gereed is ontvang je een exemplaar en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Bovendien komen we bij je langs om het spel samen te spelen.
Kies dit bedrag