Red het gebedenboek van Maria van Gelre

van totaal € 25.000 (130%)
Project is afgesloten Je kunt niet meer doneren
Streefbedrag behaald

Te breekbaar om nog aan te raken, te mooi om onbekend te zijn. Het gebedenboek van hertogin Maria van Gelre, in 2015 exact zeshonderd jaar oud, is de grootste kunstschat uit middeleeuws Gelderland. Het is beroemd maar onbereikbaar omdat het dringend gerestaureerd moet worden. Mediëvist Johan Oosterman wil dat met uw hulp mogelijk maken.


Voor mediëvist Johan Oosterman staat een ding vast: dit Gelderse meesterwerk vormt een cruciale schakel in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Maar hoe is het gemaakt? Naar welke voorbeelden? Met welke materialen? Waarom koos Maria voor teksten in haar nieuwe landstaal en niet voor het veel gebruikelijker Latijn? Wat leert het boek ons over de vroege geschiedenis van de Nederlandse kunst? Hoe innovatief was het gebied van Arnhem en Nijmegen rond 1400?

Restauratie noodzakelijk

Helaas is het boek door eeuwen van gebruik zo kwetsbaar en beschadigd geraakt dat het niet meer bestudeerd kan worden. Het ligt opgesloten in een doos in de Staatbibliotheek in Berlijn. Restauratie is noodzakelijk.

Geef het gebedenboek de plek die het verdient

Johan Oosterman: ‘Het gebedenboek van Maria van Gelre verdient door zijn bijzondere vorm een eigen plek in de geschiedenis. Ik wil het boek laten restaureren en weer toegankelijk maken, zodat het opnieuw tentoongesteld en onderzocht kan worden. Daarvoor is geld nodig, om te beginnen 25.000 euro.  Iedereen die dat wil kan grote of kleine bijdragen leveren aan het project, bij voorbeeld door een bladzijde te adopteren.‘

Help mee

Help dit Gelderse meesterwerk zijn verdiende plek in de geschiedenis te geven. Doneer dan via deze site. Ieder bedrag is welkom. Samen kunnen we de restauratie mogelijk maken. Hartelijk dank alvast voor uw steun!

Kijk om meer te weten over het boek, Johan Oosterman en de voortgang van het project op: www.mariavangelre.nl

€ 15 U bent sponsor van het gebedenboek. Als dank ontvangt u regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie. U bent sponsor van het gebedenboek. Als dank ontvangt u regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie.
Kies dit bedrag
€ 50 Aanrader U adopteert een tekstpagina. U ontvangt een digitale scan met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. U ontvangt een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie. U adopteert een tekstpagina. U ontvangt een digitale scan met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. U ontvangt een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie.
Kies dit bedrag
€ 100 U adopteert een geïllustreerde pagina. U ontvangt een digitale scan met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. U ontvangt een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie. U adopteert een geïllustreerde pagina. U ontvangt een digitale scan met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. U ontvangt een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie.
Kies dit bedrag
€ 250 U adopteert een geïllustreerde pagina. U ontvangt een afdruk met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. Daarnaast nodigt Johan Oosterman u uit om een lezing bij te wonen waar origineel historisch materiaal getoond zal worden en u ontvangt een n... U adopteert een geïllustreerde pagina. U ontvangt een afdruk met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. Daarnaast nodigt Johan Oosterman u uit om een lezing bij te wonen waar origineel historisch materiaal getoond zal worden en u ontvangt een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie.
Kies dit bedrag
€ 1.000 U adopteert een van de speciaal geselecteerde pagina’s uit het boek (er zal contact met u worden opgenomen over de opties). U ontvangt een print van deze pagina samen met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. U krijgt een excursie onder leidin... U adopteert een van de speciaal geselecteerde pagina’s uit het boek (er zal contact met u worden opgenomen over de opties). U ontvangt een print van deze pagina samen met een gedetailleerde beschrijving van de inhoud. U krijgt een excursie onder leiding van Johan Oosterman naar de Staatsbibliotheek in Berlijn, waar het gebedenboek wordt bewaard (reis- en verblijfskosten niet inbegrepen). U ontvangt een nieuwsbrief over de voortgang van de restauratie.
Kies dit bedrag